Bez masa

11.03.2013 20:03

Zapečené topinky s liškami

Osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné lišky, podusíme, opepříme, osolíme, přidáme kmín. Směs dáme na plátky toastového chleba, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

 

Houbová smaženice

Osmažíme nakájenou cibuli, přidáme nakájené očištěné houby a kmín. Trošku podlijeme vodou a dusíme. Přidáme pepř, sůl a rozšlehaná vejce. Když jsou vejce hotová, servírujeme.

 

Houbová polévka

Osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné houby, osolíme, opepříme, zalijeme horkou vodu, přidáme nakrájené brambory a kmín. Když jsou brambory měkké, přidáme rozetřený česnek, kysanou smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

 

Opilé švestky

Sušené švestky necháme přes noc namočené ve slivovici. Pak do středu vložíme oloupanou mandli a švestku zabalíme do slaniny a opatrně napíchneme na špíz. Takto připravené špízy vložíme na rozpálenou pánev a opečeme. Nakonec podlijeme slivovicí a zapálíme. Až alkohol dohoří, můžeme servírovat.

 

Plněný hermelín s liškami

4 uzrálé hermelíny, 10 dkg sýru niva, 10 dkg sýru eidam, 10 dkg hub lišek, olivy podle chuti

U hermelínu odřízneme vrchní část, jako čepičku, opatrně vydlabeme tak, aby tam nezůstala jen slupka, ale také kousek sýra. Na struhadle nastrouháme nivu a eidam, vložíme do misky a přidáme k nim uvařené lišky (vaří se v osolené vodě). Vše smícháme, přidáme špetku soli a pepře a směsí naplníme vydlabané hermelíny. Můžeme do směsi přidat také olivy podle chuti. Odříznutou čepičku přiklopíme zpět a připevníme párátky, aby se nám hermelín nerozpadl. Poté hermelín obalíme v troj obalu jako řízek a dáme upéct do oleje – musí bát ponořen.

Jako přílohu upečeme krokety a podáváme s bílým vínem.